500 unika och problemen med LBGs

Mars månad har bjudit på en hel del Turf även om det inte blev några rekord. Bör landa kring 100.000 poäng. Tog en tripp till Strömstad och fick till den där 500 unika medaljen till sist. Den dröjde alldeles för länge.

Det föll sig så att det blev ett bra litet mini-äventyr för zon nummer 500 utan att jag hade koll på det. Sunmountain ligger på ett berg väster om Strömstads sjukhus alldeles vid havet. Man tar sig upp för detta berg genom att gå på en brygga byggd runt berget och upp på klipporna från havssidan. Strömstad är känt för att vara en blåsig stad men denna dag var det riktigt blåsigt även på andra ställen i landet vilket gjorde Strömstad till en fullkomlig blåsbälg. Duggregnet som föll gjorde med blåstens hjälp det mesta blött. Så även dessa klippor. Jag övervägde mycket om det var värt att riskera denna klättring för ännu en zon men lite testande av klipporna antydde att de inte var speciellt hala alls så jag tog chansen och det gick bra även om det tog tid att ta sig upp. Blåsten riskerade att välta omkull mig. Som starkast var den vid zonen StreamPier som givetvis låg på en pir. En människa av halva min storlek hade antagligen blåst bort där och då men jag fick med mig den zonen och Sunmountain också. Var såklart tvungen att få med mig en sfärbild också. Sfärer har det blivit lite extra på sistone. Är uppe kring 50 stycken nu. En del bättre än andra. Fotandet gör att Turfandet känns roligare.

***

Jag har spenderat mycket tid med att testa olika LBGs det senaste halvåret eller så. LBG betyder location based game och syftar alltså på spel som nyttjar mobilens GPS. En del spel lägger bara sin spelidé på en google karta och låter ditt hem vara centrum utan att det spelar så mycket roll – spelet hade kunnat vara utan google kartan – medan andra spel gör mer av GPSen så som Turf där spelet kräver mer fysiskt av dig. Gemensamt för de allra flesta spel i den här kategorin är att de blir tråkiga fort. Det vanliga är att du kan erövra ditt närområde antingen som punkter eller i ett rutnät. Du behöver röra dig mer eller mindre fysiskt beroende på spel men de allra flesta lider av att det inte finns några andra spelare i ditt närområde förutom du själv och spelet attraherar inte alls utan andra spelare där. Världen är en stor plats.

Ingress tycks ha lyckats någorlunda genom sin storföretagsbudget men spelet är ett av de minst attraktiva i mitt tycke i utförande och upplägg. Turf har lyckats lokalt i Sverige och det finns några till som lyckats etablera sig sporadiskt här och var men problemet att uppnå en kritisk massa spelare på den lokala platsen samtidigt som din position faktiskt har betydelse för spelets gång hindrar många spel att växa. Sedan att många spel är väldigt soffvänliga hjälper inte. Är man inte intresserad av att röra på sig kan man likaväl spela tv eller data-spel som gör traditionell fighting och/eller strategisk multiplayer mycket bättre.

Jag tror att de flesta LBGs gör misstaget att handla allt för mycket om erövring av land och kamp mellan människor i ett för tidigt skede. Spelet behöver attrahera även utan mänskliga motståndare åtminstone till en början.

En idé jag har är en korsning av Turf och ett klassiskt äventyrsspel i stil med Zelda. Varje zon agerar som en interaktiv plats i spelet där du kan göra saker som att slåss med monster, hitta pengar och handla utrustning beroende på vilken zon du besöker. Beroende på när du besöker zonen kan olika saker hända så som att hitta gömda föremål i en skogszon om natten. Du får alltså saker att göra även om andra spelare inte är i närheten.

Detta är ett spel med stora krav på zonskapandet för att göra känslan helt rätt och i gengäld skapar attraktion i spelupplevelsen i sig utan att andra människor behöver vara där. Låt spelet bli bättre med fler människor men inte initialt avhängig dem. Om folk stannar ändå en tid kan communityn växa upp senare. Tänk World of Warcraft där du i början kan komma vidare på egen hand utan problem men när max leveln är uppnådd så inbegriper spelet många spelare samtidigt.

Jag har inte kunnandet att skapa något sådant här i dag men drömma kan man.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s